Afstudeeronderzoeken studenten Hanze naar VirtueleThuiszorg van MobileCare

28 augustus 2024 –

Bij de Hanze vonden voor de zomervakantie de presentaties plaats van de afstudeeropdrachten van vijf studenten Toegepaste Psychologie naar VirtueleThuiszorg van MobileCare. Zij deden een semester lang onderzoek naar de houding en eventuele weerstand tegenover digitale hulpmiddelen bij kwetsbare ouderen en de invloed hierop vanuit hun sociale omgeving. Hiervoor hebben de studenten samengewerkt met cliënten, mantelzorgers en medewerkers.

VirtueleThuiszorg

MobileCare richt zich onder andere op de ontwikkeling van virtuele thuiszorg, zodat mensen in staat worden gesteld om langer thuis te blijven wonen. VirtueleThuiszorg is een pakket met hulpmiddelen dat kan worden ingezet als een verpleegkundige interventie. Doel hiervan is om de cliënt zo lang mogelijk, op een veilige manier, zelfstandig in zijn of haar eigen huis te laten wonen. De studenten onderzochten hoe medewerkers van thuiszorgorganisaties dusdanig betrokken kunnen worden dat zij de cliënt en de mantelzorger kunnen enthousiasmeren en kunnen instrueren om een hulpmiddel te gebruiken.

Resultaten

Uit de onderzoeken van de studenten bleek dat zowel de thuiszorgmedewerkers als de sociale omgeving invloed hebben op de keuzes die cliënten maken rondom het gebruik van VirtueleThuiszorg. Thuiszorgmedewerkers hebben veel invloed, omdat zij door hun deskundigheid als betrouwbaar worden gezien. De sociale omgeving van cliënten, zoals kinderen, hebben een adviserende rol.

Vervolgonderzoek

In aanwezigheid van Monique Lanting van MobileCare, Ivo van de Boer van Excap, Aranka Dol en Miriam van Ittersum van de Hanze presenteerden de studenten hun opdracht en werd nagepraat over interpretaties, het proces, resultaten en vervolgstappen.

Huub Schonewille, een van de afstudeerders, vertelt: ‘’Het onderzoek was enorm leerzaam, ook door het samenwerken met verschillende partijen. We hebben hiermee in kaart gebracht welke invloed elke partij heeft op het gebruik van hulpmiddelen. Vervolgonderzoek zou in kunnen gaan op het ontwerpen van passende interventies.’’

Miriam van Ittersum, Aranka Dol, Monique Lanting, Huub Schonewille en Ivo van de Boer (v.l.n.r.).

Lees ook het artikel op onze website waarin Monique Lanting, eHealth-verpleegkundig en manager welzijnsdiensten bij MobileCare, aan het woord komt over VirtueleThuiszorg.

De afstudeeronderzoeken maakten deel uit van HealthTech in Society. Meer info of vragen over het samenwerkingsprogramma, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Regieorgaan SIA? Kijk op deze website of neem contact met ons op.

Tekst: Femke van Stratum

 

Meer weten over dit nieuwsbericht? Neem contact op!
088 019 8888 | 06 2308 2470 healthtechinsociety@saxion.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle nieuwsberichten

Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens de...

11 september 2024 - Tijdens de Week van lezen en

Lees meer

Daniëlle Talen: “We willen kwetsbare...

10 september 2024 - Voor haar promotietraject doet Daniëlle Talen

Lees meer

Afstudeeronderzoeken studenten Hanze naar VirtueleThuiszorg...

28 augustus 2024 - Bij de Hanze vonden voor de

Lees meer

Kick-off ‘Train de change agent’

4 juli 2024 - De kick-off van Train de Change

Lees meer