Topfit aanvraag: leefstijl interventies met het hele gezin

Niemand zit te wachten op een bezoek aan het ziekenhuis. Hoe mooi zou het zijn als diezelfde zorg gewoon in huis te halen is? Nog mooier is het als die zorg helemaal niet meer nodig is, door gezonder te leren leven: op het werk, met vrienden, en thuis. Dat is het hoge doel van de leefstijlaanvraag van Karin Dijkstra en collega’s uit zorg en welzijn in Oost-Nederland.

Bron: Topfit

Bij de aanvraag zijn zo ongeveer alle TOPFIT partners betrokken. Het sluit dan ook naadloos aan op de TOPFIT strategie en ziektebeelden die centraal staan. De aanvragers richten zich namelijk op preventie bij patiënten die problemen hebben met hun stofwisseling door een ongezonde leefstijl, het zogeheten metabool syndroom. Dit leidt vaak tot diabetes of hart- en vaatziektes.

“Deze patiënten worden door het ziekenhuis regelmatig naar huis gestuurd met de boodschap: u moet iets aan uw leefstijl doen”, vertelt Karin Dijkstra, lector gezondheidsbevordering in de leefomgeving bij Saxion. De hoofdaanvrager van de NWO subsidie Zorg in eigen leefomgeving (KIC) subsidie spreekt op 13 oktober haar lectorale rede uit.

Met het hele gezin

Overladen met adviezen over gezonde voeding, dagelijkse beweging en slechte gewoontes keren patiënten vol goede moed huiswaarts. Eenmaal voorbij de voordeur belanden die adviezen al snel in een stoffige lade, vermoedt Dijkstra. “Veel mensen zitten thuis in een situatie waar leefstijl niet zo makkelijk aan te passen is. Dat kan allerlei redenen hebben: een lastige gezinssituatie, weinig geld, taalachterstand, veel werkstress. En dan leunen gangbare leefstijlinterventies ook nog vaak op taalvaardigheid of investeringen. Dan lukt het al helemaal niet.”

Bron afbeelding: Topfit

De kersverse NWO-aanvraag richt zich op die thuissituatie, vooral bij mensen in een lagere sociaaleconomische omgeving. Niet alleen de patiënt moet dan iets veranderen, het hele gezin moet daarin worden meegenomen. Belangrijk daarbij is de lange termijn. Een tijdje meer bewegen of extra groenten eten lukt vaak nog wel, maar hoe houden mensen dit nou vol?

Volgens de aanvragers lukt dat nooit alleen. Door een combinatie van technologie, kennis en innovatie willen ze de omgeving van patiënten meenemen in leefstijlveranderingen. Dijkstra: “Wij willen leefstijlinterventies doen met complete gezinnen. We denken dat we dan mensen kunnen bereiken die nu niet bereikt worden. Groepen die kwetsbaar zijn, om wat voor reden ook.”

Virtual reality en data

De aanvraag is in september dit jaar ingediend. Dankzij contacten en steun binnen TOPFIT en het SPRONG programma van Saxion. Naast Saxion, zijn de HAN, Utwente, Radboud Universiteit, Landstede mbo en roc van Twente betrokken bij de aanvraag. Plus vier ziekenhuizen: Rijnstate, Radboudumc, MST en het Martiniziekenhuis in Groningen.

Bron afbeelding: Topfit

Daarnaast zijn er twee technologische partners betrokken – Sync VR Medical en Healty Chronos – want zij bieden een digitaal platform voor draagbare technologieën, apps en virtual reality. “Via die platforms kunnen we data verzamelen om voortgang te monitoren, zoals dat gebeurt in revalidatietrajecten. Ook willen we gebruik maken van virtual reality. Dat maakt het voor gezinnen leuker én makkelijker om vol te houden.”

De subsidie geeft de aanvragers zes jaar de tijd en 3 miljoen euro om op deze manier leefstijlinterventies op te zetten en het effect ervan aan te tonen. Als het NWO in het voorjaar groen licht geeft, kan het project op 1 september 2023 van start.

Meer weten over dit nieuwsbericht? Neem contact op!
088 019 8888 | 06 2308 2470 healthtechinsociety@saxion.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle nieuwsberichten

Sprongkracht voor praktijkgericht onderzoek

Bron: hogeschool Saxion Grote sprongen maken met praktijkgericht onderzoek: dat

Lees meer

Geef cliënt als co-onderzoeker eerst...

De burger of cliënt zélf betrekken bij onderzoek; zo belangrijk,

Lees meer

Anne geeft structuur aan de...

Technologische innovaties inzetten om de gezondheid van mensen met een

Lees meer

Topfit aanvraag: leefstijl interventies met...

Niemand zit te wachten op een bezoek aan het ziekenhuis.

Lees meer