Bekijk het webinar ‘Van klankbord naar co-creatie: het versterken van samenwerking met cliënten en patiënten’

Op maandag 5 juni organiseerden we het webinar ‘Van klankbord naar co-creatie: het versterken van samenwerking met cliënten en patiënten’. Heeft u het webinar gemist of niet live kunnen bijwonen, dan kunt u het hieronder rustig terugkijken. In dit webinar verkenden we thema’s en vragen rondom de samenwerking met cliënten en patiënten om technologische innovaties beter toegankelijk en toepasbaar te maken. Onze praktijkpartners Anne-Miek Vroom, directeur en oprichter van IKONE, Paul Haarman, projectleider zorginnovatie bij Carinova en Jan Jukema, lector Gepersonaliseerde zorg bij hogeschool Saxion kwamen aan het woord, samen met programmamanager Nicole Ketelaar.

Bekijk het webinar van 5 juni*

*In verband met een wisseling van techniek is de kwaliteit van de opname helaas niet zoals we gewend zijn. Excuses voor het eventuele ongemak.

Belang van co-creatie

De inzet op co-creatie tussen patiënten, cliënten en professionals uit het gezondheids-, en sociale domein is om twee redenen van groot belang, zo betoogt Jan Jukema (Saxion). Het levert betere producten en processen op en er speelt een morele waarde mee; het is namelijk een belangrijke erkenning om tot een gelijkwaardige samenwerking te komen.

‘You cannot create experience. You must undergo it’ (Albert Camus). Met deze quote start Anne-Miek Vroom (IKONE) haar verhaal. Samenwerken en inzetten op co-creatie levert niet alleen patiënten en cliënten veel op maar levert álle betrokkenen iets op, blijkt uit haar ervaring. Vanuit IKONE ondersteunt zij organisaties en projecten bij het samenwerken met verschillende eindgebruikers.

Waarde voor alle betrokkenen

Anne-Miek Vroom vertelt dat de ervaringskennis van patiënten en cliënten nog (te) vaak pas in een later stadium wordt ingezet als onderdeel van een klankbordgroep. Door die ervaring veel eerder te bevragen én bewust in te zetten komt men tot veel betere oplossingen. En hierdoor ontstaat meer waardering voor elkaar, niet alleen vanuit professionals maar ook van patiënten richting zorgprofessionals. De ervaring leert: die betekenisvolle vorm van co-creatie geeft volop energie, voor alle betrokkenen.

Inzetten op wat echt nodig is

Paul Haarman vertelt dat Carinova de samenwerking met cliënten en patiënten versterkt door nog beter te kijken naar wat écht aansluit op de behoeften. De grondslag hiervoor ligt in het concept ‘Positieve Gezondheid’. Paul Haarman legt uit dat verpleegkundigen en verzorgenden binnenkort worden getraind op dit aspect. Goed kijken naar en afstemmen op cliënten levert méér en is daarnaast ingegeven door het vraagstuk rondom houdbaarheid van zorg. Het is hierbij van belang om gerichter te kijken naar waar geen zorg hoeft te worden geleverd en waar de eigen regie van cliënten is te versterken, zodat men op andere plekken wel zorg kan blijven geven. ‘We maken een transitie door rondom gezondheid: niet zorgen voor, maar zorgen dát.’

Inzet technologie

De inzet van technologie kan goed en passend aansluiten bij iemand. Wat voor de één op het eerste moment een verschraling van zorg lijkt te zijn, kan voor de ander meer waarde en betekenis zijn, zo vult Jan Jukema aan. Het bieden van passende zorg is ook onderdeel van zijn onderzoeksthema ‘Gepersonaliseerde Zorg’ binnen het lectoraat Smart Health.

De sprekers

  • Anne-Miek Vroom – directeur en oprichter IKONE
  • Paul Haarman – Projectleider zorginnovatie Carinova
  • Jan Jukema – lector Lector Gepersonaliseerde zorg hogeschool Saxion

Op de hoogte blijven?

Mocht u naar aanleiding van het webinar vragen of ideen hebben om samen op te pakken binnen het onderzoeksprogramma HealthTech in Society? Laat het ons weten.

Binnen het SPRONG-progamma HealthTech in Society wisselen we kennis en ervaringen uit. Op deze manier kunnen we samenwerken aan het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van mensen met een lagere sociaaleconomische status. Vanaf januari 2023 zal het SPRONG-programma HealthTech in Society elke twee maanden een webinar organiseren. Tijdens deze webinars worden kennis en bijdrages vanuit de verschillende partners gedeeld. Gezamenlijk zetten alle partners hun kennis ene ervaring in voor het geschikt en toegankelijk maken van technologische innovaties voor mensen met een lagere SES. Wil je op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen of van webinars die we organiseren? Houd deze website in de gaten en volg ons op social media.

Agenda

De volgende webinars zullen in 2023 plaatsvinden plaatvinden van 15.30 tot 16.30 uur:

  • Donderdag 14 september
  • Maandag 11 december
Meer weten over dit nieuwsbericht? Neem contact op!
088 019 8888 | 06 2308 2470 healthtechinsociety@saxion.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle nieuwsberichten

Honorering ‘Train de change agent’...

Dankzij de honorering van de subsidieaanvraag voor het onderzoeksproject ‘Train

Lees meer

Publicatie TechYourFuture over learning communities

Op de website van onze programmapartner TechYourFuture is de publicatie

Lees meer

Gastcollege over laaggeletterdheid Deventer Ziekenhuis...

Angeline Verbrugge van het Deventer Ziekenhuis verzorgde op vrijdag 26

Lees meer

Promotieonderzoek naar eHealth in de...

Het is persoonsafhankelijk of eHealth in de dementiezorg effectief is.

Lees meer