Leeflab voor gezondheidsbevordering

Dankzij samenwerking tussen Erwelzijn, de provincie Overijssel, hogeschool Saxion en de gemeente Almelo is in Almelo het allereerste Leeflab van start gegaan. Hier wordt in de wijk De Riet gewerkt aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van opvolgende problematiek voor kwetsbare groepen mensen.

Het Leeflab zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van bewoners uit de Almelose wijk De Riet. Het lab bestaat uit een team van professionals en vrijwilligers dat kennis overdraagt en manieren ontwikkelt om preventief te werken. Dit gebeurt in samenwerking met lokale hulpverlening, zorg én met de buurtbewoners zelf.

Preventief werken

Het Leeflab is ontstaan dankzij samenwerking binnen het programma HealthTech in Society. Erwelzijn, partner van HealthTech in Society, ondersteunt gemeenten en organisaties om preventiever te werken. In Almelo zal gewerkt worden aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van problemen die mensen kunnen krijgen na ingrijpende ervaringen, zoals werkloos worden, mantelzorger worden of een scheiding. Samen met buurtbewoners wordt in het Leeflab in Almelo ingezet op het ontwerpen van gezamenlijk oplossingen voor sociale problemen en het versterken van veerkracht van bewoners. Dit wordt gedaan vanuit een nieuwe visie op preventief werken, waarin kwetsbaarheid van bewoners effectief wordt gesignaleerd. Doel is om hiermee opvolgende sociale problemen bij bewoners te voorkomen.

Effecten meten

Hogeschool Saxion doet tijdens het project onderzoek naar het proces en het effect van het Leeflab. Hierdoor kan gedurende de looptijd van deze pilot de methodiek en werkwijze worden versterkt.

Betrokken partners

ErWelzijn, provincie Overijssel, hogeschool Saxion en de gemeente Almelo

Waar vindt dit plaats?

Almelo

Looptijd project

2023-2026

Het project wordt (mede) mogelijk gemaakt door

De provincie Overijssel en de gemeente Almelo

Meer informatie?

Kijk hier voor meer informatie over het Leeflab

Gerelateerde projecten

Bekijk alle projecten

Verkennend onderzoek: Toegankelijkheid en geschiktheid van e-health voor kinderen met astma (Toegang EHKA)

Met dit verkennend onderzoek streven we ernaar om data (chats van e-health applicaties voor kinderen

Train de change agent: S(t)imulatie van implementatie van digitale technologie in de ouderenzorg

Ouderen leven langer, vaak met meerdere chronische ziekten. De ouderenzorg staat onder druk, gezien de

Van klankbord naar co-creatie

Een samenwerking met mensen in een kwetsbare positie is essentieel voor duurzame implementatie van zorgtechnologie.